Sidor

söndag 12 oktober 2008

IKEA

Den äckliga saken från igår är död. Den klättrade på mig inatt och jag dödade den. Det var äckligt som fan. Och jag är fortfarande inte säker på att det var den enda, så jag har inte bestämt mig för huruvida jag ska ha tänd lampa inatt också. Tills jag har städat ordentligt. Vilket jag nästan måste göra imorgon, för detta är löjligt.
Henrik har tydligen ett nät för sin balkongdörr så att han kan ha den öppen utan att riskera att saker vandrar in, men det har inte vi. Så det måste vi prata med hyresvärden om. På tisdag, typ, när vi ändå är i det huset. För jag vill hemskt gärna ha någonting öppet, annars blir det ingen luft här inne.
Har också fått reda på att man ska ha fläkten i badrummet på konstant, annars börjar det mögla där inne. Också bra att veta. Tur att Henrik bor i samma hus som oss, för hon (hyresvärden) lyckades inte förklara allting ordentligt för oss, eftersom hennes engelska var möjligen halvbra.

Iallafall, idag var jag, Maria, Henrik, Yoshi, Gabbi, Mel och... Alissa tror jag hon heter, på IKEA i Kobe.
De tre sistnämnda är alltså också svenskar, som ska gå samma kurs som oss på Nihongo Center. Har pratat med Gabbi och Alissa över internet lite grand tidigare, men det här var första gången jag träffade dem. De var trevliga :)
De bor på Robins Residens, och de berättade lite om lägenheterna, och plötsligt tycker jag rätt mycket om våra. Deras verkade inte lika fina. Så jag är lite glad ;) Visserligen betalar de typ 20 000yen mindre än oss i månaden också... men det är inte ett jättestort problem för mig. Vi har ett bättre område, bättre standard på lägenheterna, lättare väg till skolan osv... :) Skryta får man göra ;)

Kring kvart i tolv åkte jag, Maria, Henrik och Yoshi till skolan och träffade de tre tjejerna. Sedan gick vi och tog ut pengar, 7eleven har bankomater där man kan ta ut från VISA-kortet så jag tog ut 50000yen och tänkte att det borde räcka en stund :)
Sedan åkte vi till Kobe. Först till Osaka, sen bytte vi tåg där till Kobe, och sen åkte vi IKEA-buss.
Däremellan gick vi också in på ett japanskt bageri, eftersom flera av de andra var hungriga. Jag åt en god liten bakelse :)
Det var rätt kul på IKEA sen. Huset såg naturligtvis ut nästan precis som det gör vid Kungens kurva, vilket är det enda andra IKEA jag är medveten om att ha besökt. Massor av folk var det där också. Vi träffade en av Yoshis kompisar, Mai tror jag, som jobbade där. Pratade inte eller så, sade i princip bara hej.
Sen gick vi omkring... och hittade lite saker vi ville ha. Massor med saker, egentligen, som vi inte var säkra på hur vi skulle få hem sedan. Men det gick faktiskt ganska bra till sist.

IKEA låg på en konstgjord ö, tillsammans med lite andra ställen som inte heller fick plats i staden egentligen. Det var bara två våningar, vilket kändes jättelitet jämfört med IKEA hemma, som jag visserligen inte kommer ihåg hur mågna våningar den har, men det känns som mer än två iallafall.
Men... vi hittade lite bra saker: diskställ, diskborstar, glas, koppar, tallrikar, underlägg, kudde, skärbräda... och ja, såna saker... det kostade sammanlagt 7711yen (540kr), vilket var mycket, mycket mindre än jag förväntat mig. Ändå insåg jag när jag kom hem att jag borde ha köpt skedar och lite verktyg också. Men det kan man väl hitta här nånstans.
För övrigt var det lite förvirrande för vi kom ifrån varandra hela tiden. Gabbi, Alissa och Mel bestämde sig för att gå ensamma så skulle vi mötas vid kassorna sedan. Så hittade vi Alissa (tror jag... sorry, jag blandar ihop dem lite grand) stående ensam och hon hade tappat bort de andr två tjejerna. Så vi stod och väntade med henne. Eller ja, vi stod i omgångar. Yoshi sprang omkring och letade saker under tiden, och vi andra gick runt lite också ibland. Men iallafall, sedan visade det sig att de andra stått och väntat nån annastans. Vilket var lite jobbigt. Men iallafall.

Sedan åt vi svenska köttbullar ;) Man fick jättelite lingonsylt :( Men iallafall.

Sen gick vi och betalade. Sen gick vi till godisavdelningen. Och de hade Marabouchoklad! Inte kakor utan rullar i tvåpack... men det var mjölkchoklad :) Jag köpte ett helt gäng och alla blev chockade av hur mycket det blev ;) Och så köpte jag lite bilar också, och drottningsylt... Maria köpte Salta sillar.

Sen åkte vi tåg tillbaka - allt vi köpt fick inte plats på bussen. Och sen åkte vi hem... på vägen hem diskuterade jag, Maria, Henrik och Yoshi transsexualitet, operationer, homosexualitet, attityder, reaktioner och grejer. Det var kul, framförallt för att det kändes så väldigt naturligt.
Det var också roligt att de andra tjejerna åkte samma tåg som oss trots att de hade kunnat välja ett snabbare tåg, och sedan inte ens satt med oss på tåget.
När vi kom hem sen gick vi (alltså jag, Maria, Henrik och Yoshi) till Life (som är den supermarket jag skrev om igår, minns inte om jag nämnde namnet) och köpte lite mat, och tvättlinor som jag och Henrik var jätteduktiga och letade reda på. Och sedan till ett ställe jag inte kommer ihåg vad det heter, men som har spel, film och musik man kan hyra och köpa. Tittade omkring lite. Yoshi rusade än en gång omkring och vi andra följde i princip bara efter.

Förresten fick jag reda på en lite kul sak av Yoshi. Som en del av er kanske vet har jag läst lite bloggar av svenskar som bor i Japan, och en av dem skrivs av en som är svensklärare i Osaka. Det visade sig att Yoshi är en av hennes elever. Vilket vi tyckte var väldigt roligt. Vi har blivit inbjudna att titta på en teaterföreställning de har i november. Mumin ;)

Iallafall. När vi till sist kom hem på riktigt var klockan tio och vi var dödströtta. Maria har gått in till sig, jag ska än en gång duscha och lägga mig så fort jag skrivit klart detta.
Imorgon är det... sportens dag... har jag för mig... och jag vet inte riktigt vad det innebär, men det är en helgdag, så vi tänker ignorera namnet och bara vila oss. För att orka med skolan på tisdag sedan :)

Jag är säker på att det var något annat jag tänkte att jag skulle skriva också, men jag är som sagt trött. Och imorgon ska soporna ut så man måste upp tidigt igen. Den här gången har vi rätt sorts påsar.
Annars ska vi vila imorgon. Möjligen som sagt städa.

Just det, det var bilder jag tänkte skriva om. Jag tog några idag, men tyvärr inga bra som inte har människor som motiv, vilket gör att jag inte tänker lägga upp dem här. Är inte bekväm med att lägga upp bilder på folk så att vem som helst kan se dem. Så ni får klara er en stund till utan några bilder.

Godnatt nu.

5 kommentarer:

Anonym sa...

IKEA är verkligen en del av Sverige som man kan hitta i princip var man än befinner sig i världen :)

när det gäller bilder, du kan ändra rättigheter på varje album i galleriet, så du skulle kunna göra ett galleri som bara de som är registrerade har tillgång till... Men det är bara jag som kan registrera folk, så då får jag väl fixa någon specialanvändare för det eller något...

Anonym sa...

Nää, finns det IKEA i Japan? :O Och Svenskaköttbullar? :O I Japan? :O
Ja, ifall du känner hemlängtan så kan du ju bara åka dit! X)

Det fanns väl Mc där också va? Har för mig det... Tss, på tal om det så ska jag på arbetsinterjuv på en Mc-resutrang i morgon... -.-

Och jag är inte bra på att skriva kommentarer... -.-

Anonym sa...

Hälsningar från Henriksro! Inga vidrigheter där, bara getingar, flugor, myggor och gråsuggor.
Farmor läste bloggen och sa att
när hon bodde i Indien, fick man inte lämna några matrester kvar i huset och kom det in några vidrigheter fanns det ett spray som man kunde spruta på dem.
Jag vet inte vad det var för rävgift, men du kanske kan höra med Yoshis mamma eller någon om det finns något liknande idag, sådär en 50 år senare :)

Unknown sa...

Jag kan meddela att du varit på IKEA i Örebro. Det IKEA var i ett plan. Men du var inte så gammal då Det låg bredvid "plast huset" om du kommer ihåg det :)

Kul det där med Yoshi's lärare. I bland förundras man över att världen faktiskt är liten. Kul med lite teater, undrar om dom fixar den finlandssvenska dialekten?

Anonym sa...

Vad bra att den är död. Och superäckligt att det klättrade på dig! ~= (glömde hur man gjorde en sån där smiley igen)
IKEA låter kul, har själv bara varit där en gång i hela mitt liv och känner mig därför otroligt osvensk, men i alla fall. =) De snackade förresten en massa om IKEA på jobbet idag, bra tajming. ;)
Låter roligt med massa snälla människor, speciellt Henrik och Yoshi verkar förekomma mycket i bloggen. =) Du får skick nån bild via mail så jag får se hur de ser ut!