Sidor

onsdag 15 oktober 2008

Första skoldagen

Idag är det onsdag. Jag vet inte om jag ska räkna idag eller imorgon som första skoldag egentligen. Men hur som helst:

Igår var vi i skolan :) Bland de första sakerna vi upptäckte var att av de... kanske 25-30 pers som var där, fanns det minst tolv, kanske tretton, svenskar. Vilket var... lite förvånande, lite kul, lite chockande.
Men iallafall. Vi träffade nästan omedelbart en kille som hette Tarmo (tror jag, det var nåt liknande iallafall) som var svensk och bodde helt själv nånstans lågt borta och var jättelycklig för att det fanns massa andra svenskar också ;)
Skolan var egentligen bara en introduktion. Rektorn förklarade skolans regler för oss - väldigt, väldigt noggrant. Vi fick ett papper också om det. Man får inte röka eller äta i skolbyggnaden, men däremot får man dricka ("tea, coffe - anything") vilket var lite kul, eftersom det inte stod någonting om förbud mot alkohol ;)
Men iallafall, sen pratade han lite om Alien Registration, och berättade att minst en kines under året skulle vara inblandad i en trafikolycka. En kines just, för att trafikljusen i Kina tydligen är annorlunda - där betyder rött "gå". I Japan är det likadant som Sverige - rött "stanna" grönt "gå".

Och sen... tja, lite prat om försäkring, vi fick ett papper vi skulle fylla i (jag hatar vår adress), och sen fick alla nybörjare gå.
Jag, Maria och Tarmo stod och väntade på Signe och Henrik (som inte är nybörjare) och när de var klara gick vi ut på stan. Gick och åt på Mos Burger, vilket var... intressant. Hamburgaren var jättegod, men de pratade inte engelska alls, typ, så när vi skulle beställa pekade jag på en dricka jag tyckte såg ut som Cola, men som visade sig vara kallt kaffe. Usch, säger jag bara! Men Signe var snäll och lät mig smaka hennes Ginger Ale istället, och nästa gång ska jag vara smart och beställa en sån istället.
Sen gick vi omkring lite mer. Till en engelsk bokaffär, som vi inte var inne i, till en 100yen shop, som jag bara älskar mer och mer varje gång jag är inne i dem, till en begagnad bok/film/spel/musikaffär, som vi också var inne i, och jag börjar förstå ordningen de har där lite bättre.
Sen åkte vi hem till oss, lämnade lite grejer, och gick vidare till vad-det-nu-heter, ett ställe nära oss där man kan hyra film och musik, och köpa sådant och även spel. Tittade omkring där länge, och jag vet flera saker jag vill hyra när jag väl kan lite japanska. För japanska filmer är inte textade på engelska, naturligtvis.

Sen gick vi hem en gång till. Henrik gick till sig, jag, Maria och Tarmo satte oss i Signes lägenhet och pratade en stund. Det var trevligt :) Signe gav oss lite tips när det gäller att lära sig Kanji, och plötsligt känns det inte lika hopplöst som det alltid gjort innan ;)
Därefter gick vi ut och åt middag. Det var också trevligt, fast min portion var jättestor... men god, så jag klarar mig ändå ;) Och vi pratade en stund till... sen gick Tarmo hem till sig (han bor en timmes promenad ifrån oss typ), och vi gick hem, jag och Maria till min lägenhet.
Där satt vi och tittade på film, och jag skrev lite och hon ritade lite, och... tja, sen gick vi och lade oss (klockan halv två på natten).

När jag vaknade imorse insåg jag dock att jag borde ha gått ut med soporna, tidigare på morgonen, för "recycables" - PET-flaskor, burkar osv - skulle hämtas idag. Men det glömde jag naturligtvis, så nu måste jag vänta en vecka. Great.

Nu är klockan snart elva, på förmiddagen, jag ska gå in och se om Maria är vaken så fort jag har publicerat det här. Sedan ska vi väl äta någonting, och sedan, kvart i ett, ska vi möta Henrik och Signe och så ska vi till skolan.
Alla har lektioner på eftermiddagarna - 13:15-16:45 måndag-fredag. Soft :) Jag tycker det är jätteskönt - skola på eftermiddagarna, och bara i tre och en halv timme. Härligt.

Idag är alltså första riktigt skoldagen, då vi ska ha lektioner, och jag ser fram emot det. Samtidigt som jag är lite nervös. Men ja... det går säkert bra :) Jag känner mig positiv idag.

Ha det bra!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Det verkar ju bli bra det där. Det blir en liten svensk koloni. Pratade rektorn engelska? Begripligt?

Japansk sophämtning är komplicerat, är det någonting varje dag?

Andy sa...

Insåg idag att det nog inte var rektorn utan bara en lite äldre lärare. Men iallafall, han pratade fullt begriplig engelska, vilket var väldigt skönt :)

Det är hushållssopor varje måndag och torsdag, PET-flaskor och liknande varje onsdag och "small metal items" första onsdagen varje månad. Och alla saker måste vara i en speciell påse, annars lämnas det kvar.

Unknown sa...

Det låter å ena sidan bökigt. Men vi har ju massor med byttor hemma när vi sorterar. Men det krävs ju nästan bil för att kunna köra iväg med allt. så det kanske är rimligt att ha det så om de flesta inte har bil.