Sidor

onsdag 8 april 2015

Hallå från Tokyo!

Så idag var det dags att åka till Tokyo. Vi gick upp vid tiotiden (jag har dåligt inflytande över Fredrik. Moahaha!), och åkte ner till Kyoto Station i hopp om att hitta tillbaka till ett ställe som sålde sushi, så vi kunde äta det till lunch. Vi hittade tillbaka till ett ställe som åtminstone hade sushi på bilden utanför restaurangen, och erbjöd tabehoudai (buffé) vid lunch. Så vi gick in, satte oss, gick till buffébordet där ... det inte fanns någon sushi. Till Fredriks stora besvikelse, till min förvåning, eftersom det som sagt fanns på en skylt utanför. Men, men. Vi åt ändå, det var massa japanska rätter som man kunde smaka på, så det var ju rätt spännande.

Äggröra, sojabönor, stekta nudlar, ris, pumpa, kokt köttbulle (?), friterad kyckling, köttbulle i teriyakisås
De nya sakerna i diagonal linje uppifrån vänster ner till höger: nån sorts groddar, stekt lök, tomater
Allt var ätbart, löken var inte tillräckligt stekt för min smak, sojabönorna var ... nja ... och den kokta köttbullen var lite för "lös" för att riktigt vara okej. Äggröran hade kunnat få vara varm, men annars smakade den helt okej. Köttbulle i teriyakisås är jättegott, det måste jag börja göra hemma ;) Riset hade lite grönsaker i sig och riven ingefära på, det var riktigt gott, faktiskt. Det mesta annat smakade ungefär som man hade kunnat tänka sig :) Jag tycker det var lite sympatiskt med tallrikarna, att man kunde lägga allt avdelat så de inte behövde beblanda sig med varandra ;) 

Efter lunchen hittade vi till Shinkansen, och satte oss på ett tåg mot Tokyo. Den resan tar ungefär 2-2,5 timmar (jag glömde kolla vad klockan var när vi kom fram, men däromkring är det), och man blir väldigt trött. Det finns mycket kul att se ut genom fönstret, dock, man åker ju förbi lite landsbygd och det är rätt mysigt. 
Väl framme i Tokyo var vi lite förvirrade över hur vi skulle ta oss från Shinkansen till Yamanote-linjen, som är den tunnelbanelinje i Tokyo som vi skulle ta oss till Akihabara med. Vi hittade nämligen till plattformen för Yamanote-linjen, men vi hade fortfarande inte blivit av med våra Shinkansen-biljetter och kunde inte hitta några biljetter för tunnelbanan. Så till sist fick vi hitta några spärrar, gå ut genom dem så våra Shinkansen-biljetter blev uppätna, och sedan köpa tunnelbanebiljetter där ute och gå tillbaka in. Mycket omständligt blev det ;) Men vi kom på rätt tåg. Vi kom fram till Akihabara. Vi fick stå en stund och vara förvirrade turister innan vi lyckades lista ut åt vilket håll vårt hotell låg, men det var rätt lätt att hitta när vi väl vände oss åt rätt håll. 
Vi checkade in, tog en sväng upp till rummet, som är rätt litet, men fräscht, och sedan gick vi ut på äventyr i Akihabara. 
Det är kallt här, kan jag tala om. Alltså såpass kallt att man ångrar lite grand att man inte tog med sig ett par långkalsonger. Såpass att jag var tacksam att jag åtminstone tagit med mig mössa och vantar, förutom jackan och halsduken. Så att, vem har snott mitt väder? 
Vi valde att först gå till Yodobashi Akiba, som är en jättestor elektronikbutik, 7 enorma våningar plus våning 8  som har restauranger och våning 9 som har ... en golfbutik. Hm. Men hur som helst, det är en spännande affär, och den har allt möjligt (okej, nästan, jag återkommer till detta). Bland annat hittade vi här, äntligen, ett sushiställe. Som vi också återkom till. 
När vi hade gått igenom Yodobashi gick vi ut och tänkte gå omkring lite i resten av Akihabara, som bestå av mindre butiker uppställda om och kring och på varandra. Vi gick in i ett hus, som hade 10 våningar, varav 9 var butiker. En tredjedel av dem sålde spelkort (alltså inte kortlekar utan kort av typ Magic the Gathering och liknande), en tredjedel sålde figuriner och dockor (bland annat en Volks-butik och Azones, jag vet att Maria hade varit lycklig här), och resten sålde ... random saker. Här kan vi prata allt möjligt, och jag kan inte ens lista det för jag vet inte vad allt heter X) Kablar, pluggar, mikrofoner, övervakningskameror, neonljus och whatnot. 
Vi kom inte mycket längre än så idag. Vi gick tillbaka till Yodobashi för att äta middag. Tydligen väldigt god sushi. Jag smakade två sorter, de var ... okej. Men inte mer än så. Sorry, sushi är fortfarande inte min grej. 

Kaiten-sushi
Det syns inte så bra på bilden, men tallrikarna åker på ett rullband, och man plockar på sig de man vill ha. Jag filmade en kort snutt, men internet här är för långsamt för att jag ska orka lägga upp det, återkommer senare. Hur som helst, sedan betalar man baserat på hur många tallrikar och vilken sorts tallrikar man plockade på sig. Smidigt. 
Sen gick vi ett varv runt resten av Akihabara, utan att gå in nånstans, utan bara för att se oss om. Det är ett enormt område, fast mer på höjden än till ytan. Men man skulle behöva ett par dagar på sig att gå igenom alla butiker, minst. 

Akihabara by night
Akihabara, still night
Fewture Shop ... ja ... 
Så. Imorgon ska vi åka till Kejserliga Palatset - nuvarande alltså - och se oss omkring. Sedan till Harajuku och titta på konstiga kläder ;) Sedan, om vi har tid och orkar och sånt, till Shinjuku eller Shibuya eller ... eh, nånting, jag har ingen koll på Tokyo, så jag vet inte var man borde åka egentligen X) Men vi får se. Sedan tillbaka till Akihabara, skulle jag tro, och gå i lite fler elektronik/manga/animebutiker, för ... well, varför inte? :p 

På fredag ska vi sedan upp tidigt (tidigt för mig, iallafall), för att vid åttatiden åka ut mot Otsuki och få den där guidningen som jag skrev om i inlägget från Hiroshima. Det blir en heldag där, från tiotiden till fem eller så på eftermiddagen, jag vet inte alls vad vi ska göra, för det har Yuriko (vår guide) fått planera. Men förhoppningsvis kommer det inkludera ett besök hemma hos henne - det skulle vara jättekul, fast lite läskigt, att besöka ett äkta japanskt hem. Jag har glömt bort alt jag har lärt mig om hur man ska bete sig när man har blivit hembjuden till japaner X) Men hur som helst. Spännande ska det bli! Dock innebär detta väder att vi nog inte får se Mt Fuji, för det kommer vara dolt bakom molnen. Men, men, man kan inte få allt :) 

Storstadsutsikt från hotellrummet
Godnatt!

4 kommentarer:

mamma sa...

Även om matställen och butiker försvinner, så går ni inte hungriga eller sysslolösa. Spännande tallrikar - de skulle dom ha på svenska smörgåsbord, så att sillarna inte simmar ihop till en salig röra.
Vilken lycka för Fredrik att ni hittade en sushibar tillslut:)
Köttbullar i teriyakisås - tack för tipset - kan bli spännande att prova:)
I någon av alla elektronikbutiker ni besöker kanske det finns några långkalsonger med inbyggd värme i;)
Hoppas ni får bättre väder till på fredag.

Varma kramar till er båda:)

Pappa sa...

Nu har jag läst i kapp. Det är märkvärdigt vad mycket det finns att se. När jag Läser det får jag känslan av att det finns fantastiska saker vid varje hus knut. Du får träna på sushi, det kommer nog att gå :)
Kul att ni ar chansen att åka till Otsuki. Du får väl gå steget efter japanerna så du hinner se vad man bör göra...

Katarina sa...

I tokyo ska det finnas en glassbar med alla smaker som det företaget har. Kommer tyvärr inte ihåg glassföretaget just nu men det är ett känt.

Rullband har kommit även till sthlm, kista.

Och jag vill också... Parisresan gav ju bara mersmak. Tror jag luckades packa med mig solen hem men glömde tyvärr värmen så det var mössa och vamtar här också.

Andy sa...

Mamma: Nej, saker finns alltid att roa sig med här :) Synd bara för Fredrik att jag inte har lust att gå på fler sushirestauranger ;)

Pappa: Hm, jag har nog fortfarande en lång bi kvar till sushifrälsningen ...

Katarina: Oh, synd att det inte är glassväder nu, men det kanske hinner bli tills nästa Tokyoresa :)