Sidor

torsdag 21 maj 2015

Sista dagen

Hej!

Nu är det torsdag. Klockan är åtta på kvällen, och om tolv timmar är jag på väg till flygplatsen för att lämna Japan.

Senaste dagarna har jag ägnat åt ungefär det jag lovade i förra inlägget. Okej, så mycket omkringvandrande i Kyoto blev det inte, för det var dåligt väder både i måndags och tisdags, delar av dagarna iallafall. Men jag gick ändå in till stan och vandrade längs de välbekanta gatorna. Jag fick hålla hårt i plånboken när jag gick längs Teramachi, för det var massor jag gärna ville sista minuten-köpa, men ... plats i väskan och kontanter kvar och sånt ...
     Har tagit så många promenader jag hunnit med längs floden, och suttit bredvid den och skrivit och tittat på utsikten.

Vore svårt att låta bli att titta på ... 
Och allmänt mest tagit det lugnt. Förutom städning och packning och massor av sånt.
     En sak jag har tänkt på här är att återvinning inte riktigt är en grej. I lägenheter separerade man plast från ... allt annat. Fanns inte ens nånstans att göra av med batterier, så jag är glad att jag inte hade några att slänga, för återvinningsstationer och sånt finns inte heller, åtminstone inte lättillgängligt. Och man får plastpåsar varje gång man är och handlar, och ibland några extra, bara utifall att. I vissa butiker kan man välja bort påsarna, men det är långt ifrån alla. Och allt är ju inplastat i minst ett lager (individuellt inplastat godis i grupper om fyra i en påse som ligger tillsammans med några andra påsar i en tredje påse, blir jag inte alls förvånad när jag stöter på). Så, nja. Miljötänk.
     Och jag tänkte på det särskilt när jag skulle flytta ur lägenheten, och hade lite grejer jag inte ville ta med mig (tvål, toapapper, ni vet, hushållsartiklar), och mailade hyresvärden för att fråga om jag kunde lämna kvar något av det till nästa hyresgäst (toapapper och ett par oöppnade tvålar hade iallafall jag uppskattat om det fanns där när jag flyttade in), eller om jag kunde få tillåtelse att ställa ut en liten låda i det gemensamma köket och skriva en lapp till resten av hyresgästerna att de fick plocka om de ville. Men icke. "Gör dig av med det innan vi kommer och inspekterar lägenheten" var svaret. Okej, i nödfall fick jag lägga det i köket, men bara tills jag flyttade ut, om ingen tagit det då skulle det slängas.
     Kändes verkligen jätteonödigt, det var ändå en hel hop fullt användbara saker som nu hamnade i soporna. Jag funderade på att ringa på hos grannarna och se om de ville ha nåt, men eftersom jag inte pratat med dem förut och så så kände jag att jag aldrig skulle våga. Så. Nej. Tråkigt, tycker jag.

Men, men. Det är ett litet klagomål jag har.

I onsdags, innan de kom och inspekterade lägenheten, gick jag upp till det där mystiska lilla templet som ligger på en kulle här i närheten, för jag kände att jag behövde lugna ner mig lite (var nervös för att de skulle tycka att jag behandlat lägenheten illa, eller nåt, jag vet inte), och det är väldigt harmoniskt och fint där uppe, med de okrattade gångarna och övervuxna stenarna ... stor skillnad från de flesta andra tempel och helgedomar i Kyoto.

Har jag nämnt att jag kommer sakna bergen?
Inspektionen gick bra, min städning fick godkänt, så jag fick tillbaka 28000 yen från det deposit jag betalade när jag flyttade in. Vilket var bra, för jag hade nu nästan slut på kontanter.
     Så jag tog mina väskor och begav mig mot tåget. Mina väskor är tunga, kan jag tala om. Tror den ena väger 23 kg och den andra typ 19 kg. Plus 8 kg i ryggsäcken. Och det är inte helt lätt att manövrera två stora, tunga rullväskor, och inte heller jättelätt att lista ut hur jag skulle sitta med dem på tåget utan att de rullade iväg och mosade folk. Men det gick. Jag tog upp två platser plus en bit av en tredje, men det var inte rusningstid, så det gjorde inte så mycket.

Tog mig till Osaka, och letade reda på mitt hotell. Det är samma kedja som jag bodde hos i Tokyo när jag var där själv, så rummet ser exakt likadant ut. Utom att jag har en annan sorts ficklampa. Men ja, det är fint, och för att återkomma lite till miljötänk så har det här hotellet lite sånt iallafall. Det erbjuder inte de där engångsartiklarna man ändå aldrig använder (utom tandborste) på rummet, utan man får hämta i lobbyn om man vill ha. De stänger av kylskåpet i rummet om ingen bor där, och även A/C får man styra helt själv, och de har ett alternativ att man kan skippa ny handduk och sånt också. Så ja, jag gillar det.
     Och vad har jag gjort i Osaka, då? Inte så mycket egentligen, mest gått omkring, vilket inte är lilka kul Osaka som i Kyoto. Osaka är inte lika fint, det är som ett litet Tokyo, och väldigt mycket folk överallt och väldigt lite (läs: nästan ingen) grönska.
     Idag åkte jag till Umeda (typ Osakas centrum) för att titta på en butik som låg där i närheten, och hade sett på kartan att det låg en park där i närheten. Så när butiken visade sig öppna först 12 (jag var där strax efter 11) så gick jag förbi ett Life (stora matbutiken jag var lite ledsen inte fanns nånstans nära där jag bodde) och köpte en bulle och tog mig till parken.
     Som var ... ja ...

Park?
Okej, det finns lite grönska bakom mig - en gång med några träd bredvid - men större delen av parken var en stor grusplan. Så nja, den får nog underkänt.
     Men jag satt där ett tag ändå, bara för att alternativet var att gå omkring i stan, och den är som sagt inte mycket att se i min mening.
     Gick sen och tittade i butiken, den var rätt kul, köpte ingenting, för plats i väskan. Sen åkte jag tillbaka. På Umeda station hittade jag några jättestora skyltfönster som visade upp konst i form av kläder med jättehäftiga motiv, som jag stod och stirrade på ett tag.

Karp
Man måste nog klicka för att förstora, de här är så coola.  
Även den här ska man nog förstora - detaljerna är fantastiska. 
Så det var spännande.
     Ja, sen har jag mest gått omkring här i området runt hotellet (Den-den-town, det är typ Osakas svar på Akihabara i Tokyo). Det finns en hel del kul butiker och sånt att se häromkring också, men ... jag kommer inte på vad jag ska skriva om det ...
     Förutom:

Växter ...? 
Okje, jag tror/hoppas att tentaklerna på det rödbruna huset är nån sorts växter som bara är döda, men min första association när jag såg det var Mononoke Hime. Någon annan? (För er som är förvirrade är detta en till Ghibli-film. Princess Mononoke på engelska. Ni borde se den!) ;) Anywho. Det var lite läskigt, tycker jag.

Men annars. Jag har checkat in till planet, det blev lite förvirrande när jag fick boardingkortet på mailen och det stod "skriv ut och ta med". Jag har ingen skrivare. Hotellet har ingen skrivare. Jag vågar inte chansa på att det går att få det utskrivet på flygplatsen, eller att det går att bara visa upp mailet i mobilen, så jag gick till Lawson och lyckades överlista deras kopiator. Många convenience stores erbjuder kopiering och utskrift, men det brukar bara vara kopiering, och möjligen fax, som det finns instruktioner för på engelska. Så jag fick försöka lita på min japanska. Det gick ju, även om jag inte riktigt förstod vad den ville när den i slutet frågade mig om jag ville kopiera fler saker. Men jag fick mina boardingkort iallafall, så på det stora hela är jag nöjd.

Nu är väskorna packade. Igen, och den här gången slutgiltigt. Okej, utom ryggsäcken, datorn och lite grejer ska ner där, men det är planerat hur den ska packas iallafall. Sömntablett är tagen så jag somnar tidigt idag, för imorgon ska jag vakna vid 6. Eller 7. Eller nånstans där, 6 som tidigast, 7 som senast, är väl tanken. Mitt flyg går vid 10:45. Jag ger mig själv överdrivet mycket tid oavsett vad, men jag är paranoid, och har hellre massa tid att sitta på flygplatsen och stirra än att jag måste stressa och/eller missar flyget. Och jag är tidspessimist. Så, ja.

Så nu ska jag stänga ner datorn och förbereda mig för min sista natt i Japan. Sorgligt! :( Men snart är jag hemma igen. Kul! :)
     Eventuellt kommer ett sista inlägg när jag har kommit hem och packat upp och har lite tankar jag vill dela med mig av, men det är inte säkert. Så det här kan vara sista chansen ni får att skicka en kommentar för att visa att ni har hängt med mig! :D

Vi hörs och ses. Snart. Ha det bra tills dess!

5 kommentarer:

mamma sa...

Uppbrott är alltid komplicerat och känslosamt, men jag är glad att du är på väg hem :)
Man kan fundera över om japanerna saknar naturen när man ser konstverken och kläderna i skyltfönstren.
Hoppas du får en lugn start på hemresan. Tyvärr jobbar vi och hinner inte möta dig, men vi får höras vid när du är hemma igen.
Kram och välkommen hem till våren och svenska sommaren:)

Pappa sa...

Du skulle säkert kunna fylla en väska till. Gladast skulle Finnair vara massor med övervikt att ta betalt för :)
Det är skönt att var i tid till flygplatsen och känna att man bara kan ta det lugnt. Och framför allt lyssna på hemtrevliga utrop på finska. För mig kändes det i alla fall lite hemma med utrop på finska på flygplatsen.

Teresa sa...

Åh, nu fick jag lite ångest för din skull! Att åka hem efter så lång tid är ju alltid konstigt, och jag förstår att du kommer sakna massa saker (typ bergen, WOW!).

Här hemma är det full vår och ganska OK varmt, så det kommer du nog gilla iaf. ;) Massa regn har det varit, men mysigt vårregn, inte kallt, jobbigt höstregn. :)

Ska bli så kul att få hem dig! Weee!

mormor sa...

Hej! Har just kommit hem från Tällberg, så den här kommentarenn får du kanske läsa når du är i Märsta
Du har många roliga och trevliga minnen att tänka tillbaka på. Det kommer säkert ta några dagar innan du fattar att du åter är hemma i Sverige igen. Som anligt fina bilder. Det ska bli trevligt att se dug igen .
Kram
Mormor

Andy sa...

Mamma: Ja, jag tror japanerna saknar naturen, deras städer är ju väldigt ... stadiga ;)

Pappa: Ja, det blev väldigt hemtrevligt när de plötsligt pratade svenska på planet redan från Osaka :)

Teresa: Varmt vet jag inte om det är, lite svalt tycker jag när man faktiskt måste ha tjocktröja på sig :p

Mormor: Hej! Hoppas ni hade trevligt i Tällberg :) Ja, nu är jag hemma i Märsta, det känns lite konstigt att utan problem förstå vad folk säger när man går omkring på gatorna här ;)